Fire Torches       

Start Omhoog

 

 

Fire Torches

Wat is een (vuur) Toorts?

Het is eigenlijk een eenvoudige kegel met, in plaats van de gebruikelijke "buik" aan het einde, een vlam/hitte bestendige lont vastgemaakt aan een metalen bescherm hoes/buis. De toorts wordt aangestoken door de lont in de brandstof te dopen en het geheel moet branden zonder de lont en de kegel te beschadigen.

Je eigen Toortsen maken:

Basis ontwerp door Tim King,met aanpassingen door Tim Earp en vertaling door Rob Reynders; vragen en opmerkingen kunnen naar ieder van hen worden gestuurd.

Gebruik rondhout met een diameter van ongeveer 2 cm of een bezemsteel, lengte ongeveer 45 cm, schuif een stuk koperbuis over de houten steel ter bescherming, de lengte kan variëren van 12 – 18 cm, afhankelijk wat je prettig vindt voor het gewicht en een goeie swing geeft aan de toorts.

Voor de lonten kan je oude canvas leger riemen gebruiken die je bij de legerdump kunt halen. Draai de riem om de koperbuis, boor twee gaten in de lont en de buis en zet het geheel vast met ringetjes en schroeven.

Omwikkel het uiteinde van de toorts met tape (tennisraket, fietsstuur of nog anders) om de handgreep zachter te maken. Je kan er voor kiezen om aan het uiteinde voor het omwikkelen ook een koperbuis aan het uiteinde te bevestigen om de balans beter te maken (dit moet je naar eigen believen uitproberen). Je kan ook op het uiteinde doppen plaatsen die gebruikt worden onder stoelen of tafels als afwerking (vast schroeven is aan te bevelen).

Dit is de vertaling van het basis ontwerp van Tim King. ‘k Ga het bovenstaande uitproberen en beschrijf vervolgens hoe het heeft uitgepakt en wat ik heb gewijzigd / aangepast aan deze beschrijving.

 

28 december 2008 

De praktijk tot nu toe:

Inmiddels 3 stoelpoten gevonden (eiken, wel wat zwaar), met een oude keukenschaar 2 lege kattevoer blikjes open geknipt en om de 4-kante bovenzijdes het blik gevouwen en vast getimmerd. Vervolgens een laken aan repen gescheurd en dit om het geheel gewikkeld, tevens het geheel regelmatig omwikkeld met dun ijzerdraad. (foto's volgen) De vraag is of "deze lont" het lang zal houden indien de fik erin gaat?

Een volgend probleem is de "brandstof" zelf, hierover nog maar eens lezen elders op het internet. Wel een fles gewone lampolie gekocht, maar ik ben nog niet echt aan uitproberen toe. Ook moet er nog iets worden geregeld met betrekking tot de brandveiligheid van de omgeving en mijzelf. Dus ook hiervoor zoeken naar brandwerende middelen die de kleren en huid kunnen beschermen. 

Het jongleren met de "gewone" kegels vordert inmiddels wel, ondertussen staat het record op ruim 750 catches.